Lábgomba


A lábgomba leggyakoribb tünetei:

Tweet Erősen fertőző gombás fertőzés. A Tínea pedis nevű gomba okozza, amely leginkább a meleg, nedves, izzadt bőrfelületeken tenyészik.

lábgomba

Könnyen terjed minden olyan helyen, ahol az emberek mezítláb járkálnak — uszodában, öltözőkben, zuhanyzókban, vagy akár otthon, a fürdőszobában. Törülközők, cipők közös használata is terjesztheti. Magyarországon becslések szerint a népesség százaléka érintett. A lábgombásodás tünetei A fertőzés leggyakrabban a negyedik és ötödik lábujj között kezdődik, de a talpról is kiindulhat, és a láb-körmökre is ráterjedhet.

Jellemzői: kivörösödött bőr a lábujjak között, kellemetlen lábszag, nedvedző, felpuhult bőr, amely berepedezik, hámlik, sőt vérezhet, és kifejezetten fájdalmassá is lábgomba.

lábgomba

A lábgomba kezelése A lábgombásodás leggyakrabban előforduló, enyhe formája házilag is könnyen kezelhető. A legfontosabb a láb tisztán tartása: mindennap mossunk lábat; fürdés, zuhanyozás után gondosan lábgomba szárazra, különösen a lábujjak között.

Bayer CH Search

További tanácsok: Az érintett bőrfelület kezelésére használjunk gombaölő kenőcsöt, sprayt, ecsetelőt vagy hintőport. Mivel a lábgomba mélyen befészkeli magát a bőrbe, a kezelést még legalább tíz napig folytatni kell azután is, hogy a fertőzés látható jelei elmúlnak.

Viseljünk pamutzoknit; cseréljük naponta vagy még gyakrabban, ha nagyon izzad a lábunk. Amikor az időjárás engedi, viseljünk nyitott cipőt. Törülközőt, cipőt soha ne használjunk másokkal közösen.

Uszodában, öltözőben, zuhanyzóban viseljünk papucsot. Fürdés, tusolás után alaposan mossuk ki a kádat vagy a zuhanytálcát.

A lábgomba tünetei

Mikor forduljunk orvoshoz? Ha a fertőzés nem javul az otthoni kezelésre, illetve ha ráterjed a lábkörmökre vagy más testtájakra.

lábgomba

Az orvos gombaölő kenőcsöt, vagy ha a fertőzés kiterjedt, szájon át szedendő gyógyszert ír fel. Kiegészítő kezelés A teacserje Melaleuca alternifolia olajáról kimutatták, hogy hatékony a lábgombásodás ellen.

Vattás fül-tisztító pálcikával finoman kenjük be vele az érintett bőrfelületet, vagy áztassuk a lábunkat egy lavór vízben, amelybe pár lábgomba olajat csepegtetünk.

Podologia Medical Center Körömgomba kezelés

Szövődmények Kezelés hiányában a gomba ráterjedhet például a láb-körmökre, lábgomba megfertőződve sárgásbarnává és törékennyé válnak. A lábgomba a lágyékra is felhúzódhat, ahol heves viszketést okoz.

lábgomba